Hand in Hand

De stichting “Hand in Hand” zet zich in voor in de steek gelaten kinderen en jongvolwassenen met een geestelijke of een meervoudige beperking, afkomstig uit heel Ghana (Afrika). Het idee om een oecumenische leefgemeenschap te vormen, waar kinderen met een verstandelijke beperking een fijn en veilig leven kunnen leiden, stamt al uit 1990. De oprichters kenden het gruwelijke lot van sommige van deze zogenaamde “waterkinderen”. Hier en daar in Ghana geldt nog steeds het traditionele geloof dat kinderen met een geestelijke handicap het product zijn van een paring van “watergeesten” met de moeders van die kinderen. Hierdoor is het leven van zo’n kind thuis moeilijk te accepteren. De families zijn doodsbang en de moeders voelen zich ten onrechte schuldig. Dat is dan ook de reden dat veel van deze kinderen het niet overleven of te vondeling worden gelegd. Sinds 1991 kreeg deze stichting een groot stuk land. Daarop werden vervolgens enkele huisjes gebouwd, zodat de eerste kinderen er in 1993 een veilig onderkomen konden vinden. In de jaren daarna is “Hand in Hand” langzaam maar zeker verder uitgegroeid tot een belangrijk opvangcentrum voor kinderen (en ook wel jong volwassenen) met een geestelijke beperking.

Deze stichting helpt inmiddels ongeveer 80 geestelijk gehandicapte kinderen en geeft hen de verzorging die ze nodig hebben en verdienen. Verder verzorgen zij aangepaste ontwikkelings-programma’s in een zeer stimulerende en veilige omgeving.

  • Middels een donatie van de rommelmarkt 2016 heeft de stichting de speciale matrassen in de siësta ruimte en de TV ruimte kunnen vervangen.
  • Met een deel van de opbrengst van rommelmarkt 2015 heeft de stichting een ezelskar kunnen aanschaffen. Deze ezelskar is erg belangrijk voor de ontspanning en het plezier van de geestelijk gehandicapte kinderen en dat is wat bij deze kinderen een heel groot verschil in welzijn maakt.
  • In 2014 is met het bedrag van de rommelmarkt door de stichting enkele elektrische gereedschappen aangeschaft. Op deze manier zijn de vakkundige mensen in staat om allerlei belangrijk bouwkundig onderhoud en kleine renovaties te doen, dit is noodzakelijk voor het goed functioneren van de leefgemeenschap.
  • De oude stoelen werden dagelijks intensief gebruikt, waardoor nieuwe stoelen gewenst waren. In 2013 heeft de stichting een geld bedrag ontvangen, met dit geld zijn nieuwe stevige houten stoelen aangeschaft.
  • Met een bijdrage van rommelmarkt 2012 is de stichting in staat geweest om een aantal speciale matrassen aan te schaffen voor de kinderen.
  • Met een deel van de opbrengst van rommelmarkt 2011 heeft de stichting een ruimte in het bestaande gebouw aangepast en ingericht als siëstaruimte. Het huidige gebouw was oud en aan de kleine kant en tijdens regenbuien kwam er flink wat water naar binnen. Dankzij de aanpassingen kunnen alle kleine kinderen weer elke middag met elkaar even rusten en dat is iets wat deze kinderen nodig hebben.
  • Middels een bijdrage van het rommelmarkt jaar 2010 is de stichting in staat geweest om een hut voor het “special attention” programma te bouwen.

Meer informatie over dit project? Bezoek ook hun eigen website: http://www.operationhandinhand.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *