Ontwikkelings samenwerking Nicaragua

Ometepe is een eiland in Centraal-Amerika. De bewoners zijn boeren die in hun eigen bestaan proberen te voorzien door het verbouwen van producten waarvan ze leven: rijst, mais en bonen. Heftige regenval en orkanen zorgen ervoor dat vrijwel iedereen geregeld zijn oogst kwijt is. Gezien de slechte leefomstandigheden proberen mensen een opleiding te volgen om hun situatie te verbeteren. De kosten voor een opleiding zijn duur en lang niet voor iedereen mogelijk. Degenen die het lukt om een opleiding te volgen vertrekken naar de stad, maar ook daar is de werkgelegenheid erg slecht.

Sinds 2007 is het project “Ontwikkelingssamenwerking Nicaragua” bezig met kleinschalige projecten om kinderen van La Sabana, een kleine gemeenschap op het eiland Ometepe, een betere toekomst te geven.  Dit is begonnen met sponsoring van de armste kinderen om voor hen onderwijs op de basisschool en middelbare school te kunnen garanderen. Inmiddels kunnen door hun steun al 12 kinderen naar school.

Om een grotere groep kinderen te kunnen bereiken zijn zij in 2014 begonnen met het ondersteunen van de Koos Koster basisschool. In Nicaragua levert de overheid alleen de standaard lesmaterialen aan scholen. Dit project vindt het heel belangrijk dat kinderen zich ook kunnen ontplooien op het gebied van creativiteit en sport en spel. Daarom wil dit project zorgen voor de benodigde materialen om dit te kunnen realiseren. In 2016 werd dit project uitgebreid met de basisschool Pedro Joaquin Chamorro Cardenal in Tilgue en in 2017 met de middelbare school Instituto Nacional in Urbaite.

 

  • Met een bijdrage uit rommelmarkt jaar 2018 zijn ze in staat geweest om twee overkappingen tussen de basisscholen in Tilgue te bouwen. Dankzij deze donatie kunnen de kinderen in het regenseizoen droog van het ene schoolgebouw naar het andere schoolgebouw lopen. En in tijdens het droge seizoen kunnen de kinderen in de schaduw buiten zitten.
  • Middels een bijdrage van rommelmarkt jaar 2017 is dit project in staat geweest om een tussenschot te bouwen, zodat er twee leslokalen ontstonden. Hierdoor kunnen ze gerichter lesgeven aan de kinderen van verschillende leeftijden. Daarnaast hebben ze met het geld de omheining rondom het schoolterrein in Tilgue gerepareerd, waardoor het er weer veiliger is.